F klavye Türkçe midir?

QWERTY klavye aslında daktilodan gelmektedir ve çok kullanılan harflerin birbirinden uzak olması mantığına dayalıdır. Çünkü daktiloda “her harfe” basıldığında mekanizma ile bir vuruş gerçekleştirilir. Mekanizma olarak birbirine yakın olan harflerin yan yana daha az kullanılan harflerden seçilmesinin nedeni budur. Bilgisayar kullanımına geçildiğinde daktilo kullanan insan sayısı fazla olduğu için direk bu sisteme geçiş yapılmıştır. Oysa bilgisayarda daktilo gibi bir mekanizma yoktur ve en çok kullanılan harflerin uzak olmasının bir anlamı yoktur. Q klavye aslında İngilizce dilini kullananlar için uygun değildir.
Daktilo
Daktilo
Mit: F klavye Türkçe’dir. Hayr F klavye düzeni daktilo için Türkçe’dir, fakat bilgisayar için uygun bir Türkçe değildir. En çok kullanılan harfler yine uygun yerlerinde değildir. Daktilo için özel olarak 1955 yılında yapılan çalışmalarla Türk Hükumeti tarafından F klavye onaylanmıştır. Devlet dairelerinde F klavyenin zorunlu hale getirilmesi “bilimsel” değil, o tarihteki hükumetin bugünkü hükumet tarafından “beğenilmesinden” kaynaklıdır.
 
Bugün daktilo kullanımın neredeyse “sıfıra” yakın olması, Q klavyenin Türkçe yazımı için çok uygun olmaması yeni bir klavye dizayn edilmesini zorunlu kılabilir. Ama bilgisayar için “F” klavye zorlamasının, hele ki Q klavyeye alışmış bir nesil yetişmesinden sonra anlamsızdır. Eğer gerçekten Türkçe kullanımı için bir düzenleme yapılacak ise, yeni ve bilgisayar için uygun bir klavye tuş yerleşimi yapılır. Q klavyeye alışmış insanları zorlamak yerine ilkokuldan itibaren tüm eğitim kurumlarında yeni Türkçe klavye kullandırılmalıdır ki yeni gelen nesil bu klavye ile büyüyerek gelsin.
Q ve F Klavye Farkı
Q ve F Klavye Farkı
 
Son olarak yayınlanan genelge ile devlet dairelerinde Q klavye alımı “yasaklanmıştır”. Fakat klavye üzerine yapıştırılan harfler ile insanlar devlet dairelerinde F klavye zorlamasına çözüm bulmaktadırlar.
Sponsor Reklam

Sponsor Reklam

Facebook Yorumları

yorumlar

Buna baktınız mı?

Facebook Virüsü Hızla Yayılıyor

Sosyal ağlarda özellikle Facebook üzerinden birçok virüs yayılmaktadır. Bugünlerde birçok kullanıcıyı etkisi altına alan bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.